Stockholm calling

2012.10.13. 16:17

Azon gondolkozom, hogy miért nevezik Budapestet a hidak városának? Hamburgban 2500, Amszterdamban közel 1300, Velencében 400, Wroclawban 200 vízi átkelő található, amiből a wiki 66-ot meg is nevez. Svédország fővárosa (nevét ejtsd: Sztokkkolm), ahova ma este tízkor indulunk, a Mälaren-tó és a Balti-tenger találkozásánál lévő 14 szigetre épült, melyeket összesen 53 híd köt össze. Hogy mondjak még egy elcsépelt jelzőt: az "Észak Velencéje" titulus büszke tulajdonosa is, csendben jegyzem meg: Szentpétervárral és Amszterdammal együtt. Ezek a ragadványnevek nem túl kreatívak, annyi szent.

Az út frankó lesz, busszal megyünk, ami alsó hangon is tíz óra, melyet szándékomban áll végigaludni. Vacsorára remélem valami hagymás lesz, és akkor garantáltan nem ül mellém senki. Örögi terv, muhaha! Az almás telóm útvonaltervezője szerint ez bő 900 kilométer, bár megmondom őszintén, vannak kétségeim egy olyan programmal szemben, aminek ez a logója.

Rodding-Stockholm út.PNG
Tervezett útvonalunk. Azért a Budapest-Kortrijkhoz képest nem egy nagy etwas... :)

A szállásunk elég pöpec lesz, ha jól értettem valami kastélyszállóban fogjuk kipihenni esténként a rengeteg sétát (because using mass transport is too mainstream). Lényeg a lényeg baromira a belvárosban leszünk: Skeppsholmen szigetén. Ugyancsak a wiki szerint "hagyományosan nagyon sok katonai létesítményt építettek rá", remélem az a szálló valójában nem egy várbörtön, aminek simán csak jó a marketingese...

Terveim közt szerepel ugyancsak és nagyon remélem, hogy összejön a találkozó Daviddel, akit utoljára Brightonban láttam hat és fél éve, ott voltunk évfolyamtársak a nyelvsuliban. Az elmúlt időszakban ő is lediplomázott, és jelenleg Stockholmban dolgozik. Egy hét alatt csak lesz időnk találkozni valamelyik este, miközben vacsorára vadászok egy lehetőleg nemannyiradrága helyen. A programunk egyébként elég gazdagnak ígérkezik, minden napra akad több látnivaló is, hat nap alatt -szó szerint- bejárjuk az egész várost, Mads tempóját ismerve ebben biztos vagyok! Abban már kevésbé, hogy mi is mindenről olyan részletes előadást fogunk hallani tőle, mint a dánok, ugyanakkor azt hallottam, pár helyen lesz kísérőnk, aki angolul fogja előadni mondókáját.

sthlm logo.png
STHLM címere. Veszettül fel van dobva a fickó, avagy Unimpressed Swedish King is unimpressed. Neki ez jutott. Szegénykém.

Jelenleg háromnegyed négy van, a cuccoláshoz hozzá se kezdtem még, de legalább a bevásárláson túlvagyok: megvettem a helyi bolthálózat "teszkógazdaságos" csokis-szendvicskekszét, fogkrémjét (75 helyett 125 ml, wow!), valamint hatos pakk rágóját, ami így összesen 27,5 krajcárba fájt. Ez pont annyi, mintha bármelyikből is a második legolcsóbbat (márkásnyugati!) veszek, egyedül. A laptopot nem áll szándékomban megutaztatni, mert nehéz. Persze ha valakihez be tudom passzintani, akkor simaliba. Fotóapparát viszont természetesen jön, és bár a BBC mást mond, én azért remélem, jó időnk lesz fényképezni!

Asszem elkezdek cuccolni. De lehet, hogy megvárom, amíg üres lesz a szoba. Sebastiannak az a frankó szokása van ugyanis, hogy nem nagyon van csendben, illetve amint meglát engem, legyek akárhol, hangosan elüvölti, hogy "Mmmmmartonnnnnnnnnnnnnn!". Persze mondandója az nincs, de remekül tud megzavarni. Remélem, meg tudom majd szokni. Amúgy rendes gyerek.

Zárásként pedig zene, kedvenc jazz-zongoristámtól, kellemes hallgatást, és nyugis hétvégét!

Szerző: danmarci

süti beállítások módosítása